sörmland

Större skillnad mellan rika och fattiga kommuner

Det blir allt större skillnad i årsinkomst, mellan de som bor i Sörmlands fattigaste, respektive rikaste kommuner. Katrineholmarnas medianlön, var enligt den senaste statistiken från 2006, ungefär 30 000 kronor lägre än trosabornas.

Det är en större skillnad än vid millennieskiftet. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio Sörmland har gjort.

– Det har ju varit så de sista åren att Katrineholm förlorat en del arbetstillfällen, menar katrineholmsbon Martin Wedberg som inte direkt är förvånad över resultatet.

Men inte nog med att medianlönen för trosaborna är 252 000 kronor, mot katrineholmarnas knappa 222 000 kronor. Det här är alltså en större skillnad än det var vid millenieskiftet. Då skiljde ”bara” ungefär 20 000 på årslönen och år 2006 var det alltså 30 000.

Kan då det här påverka den generella välfärden i kommunerna?
Ja, högre inkomster ger förstås högre skatteintäkter för kommunerna. Skatten används ju sen för att finansiera en rad viktiga kommunala serviceverksamheter.

Av statistik från Sveriges kommuner och landstings databas kan man utläsa att ett förskolebarn i Trosa får kosta nästan 15 000 kronor mer än ett förskolebarn i Katrineholm.

Det här tycker sig tvåbarnspappan Martin Wedberg märka av. Han tycker att hans yngsta, treåringen Carl, alltid har fått gå i väl stora barngrupper.
– Nånstans över 20 barn är det ju alltid och jag tror att det är svårt att få bra kvalitet med så stora barngrupper, säger Wedberg.

Research: Jonna Berglund.
jonna.berglund@sr.se
Reporter: Urban Hedqvist
    urban.hedqvist@sr.se

(Källa: SCB) 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista