Brutit mot lagen i fyra år

Landstinget Sörmland har under fyra år brutit mot miljölagar och förordningar när man behandlat och oskadliggjort smittavfall från vården vid sin anläggning vid Mälarsjukhuset.
Anledningen är att Landstinget har inte haft tillstånd för behandlingen. Trots att nya hårdare regler om smittförande avfall i slutet av 90-talet krävde tillstånd fortsatte Landstinget behandlingen utan tillstånd. Eskilstuna kommuns miljökontor, som är tillsynsmyndighet, upptäckte det och krävde att Landstinget skulle söka tillstånd, vilket man senare gjorde. Länsstyrelsen behandlar detta just nu. När Eskilstuna kommun upptäckte att Landstinget inte hade tillstånd valde man, trots allt, att inte åtalsanmäla Landstinget. Eftersom verksamheten med de nya hårdare reglerna blev tillståndspliktig över en natt valde kommunen att ''se mellan fingrarna'' för att ge Landstinget en chans att söka det tillstånd som tidigare inte hade krävts, menar miljöinspektör Helen Almberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista