sörmland

"Barn bör använda handsfree"

Det är en allt vanligare syn att barn pratar i mobiltelefon trots att det ännu är oklart vilka hälsoriskerna vid långvarigt mobilpratande är.

Lars Mjönes på Strålsäkerhetsmyndigheten menar att det är extra viktigt att barn följer de rekommendationer om hur man ska prata i mobiltelefon som finns.

– När jag är på träning eller så och mina föräldrar ska hämta mig brukar jag ringa med min mobiltelefon, säger Jenny som går i femman på Östra skolan.

Jenny, Klara, Ami och Todd går alla i klass fem, de sitter framför mig och har en varsin mobiltelefon som de använder frekvent, de ringer oftast till sina föräldrar för att tala om vart de är och fråga om saker.

De allmänna rekommendationerna från Strålsäkerhetsmyndigheten är att man ska prata i mobiltelefon via handsfree, att man ska hålla ut telefonen från kroppen och se till att man bara ringer när man har full täckning för att undvika så mycket strålning som möjligt.

Studier visar att långvarigt mobiltelefonanvändande ger ökad risk för tumör i hörselgångarna och enligt Lars Mjönes som är rådgivare på Strålsäkerhetsmyndigheten så är det extra viktigt att just barn följer de här rekommendationerna.

– Eftersom barn förmodligen kommer att bli långtidsanvändare av mobiltelefoner så bör de vara extra noga med att följa rekommendationerna, säger Mjönes.
Men på frågan om de använder handsfree så är svaret från barnen på Östra skolan ett entydigt nej.

Ännu nästan femton år efter att mobiltelefonen hamnat i var mans ficka så finns ingen heltäckande studie gjord på vilka hälsoriskerna är med att prata mycket i mobiltelefon. Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendationer bygger på vissa delrapporter ifrån en större studie som WHO håller i men enligt Lars Mjönes finns det andra studier som visar att riskerna är större än vad delrapporterna säger.

– Det finns studier som visar på förhöjda risker av andra hjärnskador också men de är osäkrare, säger Mjönes.

Barnombudsmannen, Lena Nyberg säger till SR Sörmland att hon tycker att man bör vara restriktiv med att låta barn använda mobiltelefoner och att hon efterlyser mer forskning om riskerna med strålning.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".