Elöverkänsliga protesterar mot 3G- master

Elöverkänsligas förbund i Flen har överklagat bygglov för åtta master för 3G-sändare i Flens kommun. Birgitta Rydberg i Malmköping är med i elöverkänsligas förbund och oroar sig för strålningen från 3G-sändarna. En av masterna kommer att stå en bit från hennes hus.
Birgitta Rydberg i Elöverkänsligas förbund säger att det är svårt att få gehör för sin oro när masterna för tredje generationens mobiltelefoni diskuteras. Länsstyrelsen och kommunala byggnadsnämnder tar inte ställning till om det finns anledning att oroa sej för strålningen eftersom statens strålskyddsinstitut och regeringen sagt att strålning från sändarna är en bra bit under gränsvärdet. Elöverkänsligas förbund har överklagat bygglov för 8 master i flen och hoppas det ska leda till att det inte byggs några 3G master i området. 3G-systemet innebär snabbare informationsöverföring till mobiltelefoner och andra mobila terminaler än vad som är möjligt med dagens mobiltelefoni. Systemet ger möjligheter att förutom ljud skicka och ta emot grafik, rörliga bilder och andra typer av mer avancerade informationstjänster. Basstationsantenner utstrålar radiovågor av samma slag som TV- och radiosändare. TV-sändare är oftast mer än 1000 gånger starkare än basstationerna för mobiltelefoni.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".