Sörmland

Nazistgrupperna växer

De lokala, våldsamma nazistgrupperna blir fler och fler i Sverige. De senaste två åren har 17 nya grupper bildats och idag finns över 30 nazistiska grupper i Sverige. Det visar en kartläggning som den antirasistiska stiftelsen Expo gjort.

– Det utmärkande är nu att de verkar bli mer organiserade och att de har mer strategi nu än tidigare. De har också en våldsideologi så våldet kan komma som ett brev på posten, säger Greger Wahlgren, polis i Värmland och expert på högerextrema rörelser.

Idag finns det nazistiska grupper i samtliga län utom Gotland och Jämtland, men de är koncentrerade till mellersta och södra Sverige.

Flera av grupperna kallar sig för fria och oberoende men är ofta knutna till nätverk som Info-14 och Nordiska förbundet. Nyköpings fria nationalister är en grupp närstående Info 14. Andra grupper som varit aktiva i Nyköping men även på andra håll i Sörmland, exempelvis i Eskilstuna är Nationalsocialistisk Front samt Svenska Motståndsrörelsen.

Den högerextremistiska rörelsen dominerades tidigare av interna bråk och splittring, men enligt Greger Wahlgren så har Info 14s fria nationalister och Svenska motståndsrörelsen nu börjat samarbeta, vilken kan leda till att rörelsen stärks.

– Det är en jämn plåga över hela landet. I Sörmland har det ju hänt en del saker i Nyköping och kommer hända framöver också.

Förra året hade Info 14 ett stort nationellt Gästabud i Tystberga utanför Nyköping, men var det ska hållas i höst har organisationen ännu inte gått ut med.  

Greger Wahlgren efterlyser mer konkret arbete för att motverka nazistgruppernas framfart, gärna som ett samarbete mellan kommunerna i Sörmland. Däremot är han tveksam till den motaktion som spontant uppstått i Nyköping, det så kallade Nyckelskramlandet.

– Det kan vara ett sätt att väcka en kommun till att vi har ett problem, men själva nyckelskramlandet har ingen verkan i Nyköping. De väljer en annan tidpunkt eller står längre ner på gatan och delar ut flygblad.

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".