sörmland

Nyköpings lasarett hårdbantas

På onsdagen presenterade det norska konsultföretaget Helseplan en rapport om hur landstingets organisation kan förändras och hur ekonomin kan förbättras. Ett av förslagen är att lägga ner akutverksamheten och specialistsjukvården vid Nyköpings lasarett så att vården som bedrivs där mer liknar den som bedrivs på Kullbergska sjukhuset.

Ett av förslagen är att lägga ner akutverksamheten och specialistsjukvården vid Nyköpings lasarett så att vården som bedrivs där mer liknar den som bedrivs på Kullbergska sjukhuset.

Det skulle betyda att kvinnokliniken och intensivvården läggs ner och att den specialiserade vården koncentreras till Mälarsjukhuset som blir mer av ett länssjukhus. Det skulle spara 300 miljoner kronor, enligt utredaren, som pekar på att det är mer ekonomiskt att bedriva specialistsjukvård på ett sjukhus.

Akutpatienter skulle, om förslaget skulel bli verklighet, hänvisas till Mälarsjukhuset eller sjukhusen i Södertälje och Norrköping.

Konsultföretaget har också ett annat, lite mildare förslag, som innebär en besparing på uppemot 200 miljoner kronor. Det handlar om att minska på kostnader för utomlänsvård, effektviseringar genom att patienter inte ska liggar kvar onödigt länge på exempelvis intensiven eller kirurgavdelningar när de istället kan flyttas till vårdavdelningar.

I det förslaget ingår också en stängning av primärvårdsjourerna, vilket skulle innebära att primärvården enbart har öppet på dagtid. Enligt konsultföretaget skulle landstinget då minska på kostnaderna för hyrläkare.  

Utredaren har kommit fram till att det behövs radikala åtgärder för att få bukt med landstingets stora ekonomiska underskott. Landstingspolitikerna ska fatta beslut om hur vården ska effektiviseras senare i höst.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".