Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eskilstuna

Rektor kräver satsning på ADHD-flickor

Det behövs nya satsningar för att upptäcka ADHD hos flickor. Det menar rektorn för Eskilstunas resursskolor Mats Dahl. En ny studie från Västmanland visar att ADHD är lika vanligt hos flickor som hos pojkar, men flickorna får sällan någon diagnos. Så är det också i Sörmland, menar rektorn för Eskilstunas resursskolor, Mats Dahl.

Barn med som haft stora svårigheter i den vanliga skolan kan få en plats på resursskola. En del har ADHD, som innebär koncentrationssvårigheter och hyperaktivitet. Andra har diagnosen Asperger eller något annat. Men av 60 barn på Eskilstunas resursskolor så är bara 6 stycken flickor.

– Vi missar flickorna, vi ser dem inte, fast de har ju samma svårigheter, säger Mats Dahl och fortsätter: Killarna märks fortare, de stör mer och därför upptäcks de fortare än vad flickorna gör.

ADHD hos flickor kan yttra sig i depressionsliknande symptom istället för den hyperaktivitet, som är vanligast bland pojkarna, menar man på centrum för klinisk forskning i Västerås där den nya studien gjorts.

Där kom man fram till att 51 procent av barnen med ADHD-symptom är flickor. Siffran är uppseendeväckande eftersom 80 procent av dom som faktiskt fått diagnosen, är pojkar. Det behövs satsningar för att garantera att flickornas rätt till korrekt diagnos och därmed rätt hjälp, menar rektor Mats Dahl i Eskilstuna.

– Det behövs utbildning så att de som arbetar på skolorna ser flickorna, sen behövs det ökade resurser för sjukvården att göra utredningar. Det var inte så länge sen det tog två år att få en diagnos och därmed hjälp. Det är lång tid för en 10-åring, säger Mats Dahl.

Anna-Klara Bankel
anna-klara.bankel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".