ESKILSTUNA

Stoppat bad för romer upp i hovrätten

På måndag väntar en ny rättegång mot Hotell Statt i Eskilstuna. Det är Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, som har stämt hotellet för diskriminering, eftersom en romsk familj inte ska ha fått komma in på hotellets badanläggning. 

Den här gången är det hovrätten som tar upp fallet och upprinnelsen till det hela var i april 2004. då en romsk familj nekades att komma in på hotellets badanläggning.

Personalen på hotellet ska ha sagt till familjen att de haft problem med romer tidigare och därför inte kunde släppa in dem. Hotellets vd förnekade senare det här och sade att det var för att badet var fullt som familjen inte släpptes in.

Men Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, menade att hotellet gjort sig skyldigt till diskriminering och tog ärendet till domstol. Då bestämde sig hotellansvariga för att ersätta familjen med 200 000 kronor för att slippa rättegång. Men pengarna betalades aldrig ut - för hotellet menade att familjen brutit mot överenskommelsen genom att uttala sig i media och därmed spritt publicitet om händelsen.

Fallet gick därefter till domstol och tingsrätten dömde hotellet att betala ett skadestånd till familjen på 25 000 kronor per person. Nu har alltså hotellet överklagat den domen och på måndag ska ärendet behandlas i hovrätten.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".