Vindkraftverk nära reservat upprör

De planerade vindkraftverken vid Äleby på Selaön i Strängnäs möts nu av protester även från Uppland. Sedan tidigare har det protesterats även i Sörmland. Det är ägaren till Grönsö slott, Jacob von Ehrenheim, som är upprörd för att han inte informerats om Vindkraftplanerna.

– Det är tre stycken 150 meter höga vindkraftverk rakt över Grönsö precis brevid Grönsö naturreservat som är ett Natura 2 000 område. Varken vi, Enköpings kommun eller Länsstyrelsen i Uppsala har hört något om det här, säger Jacob von Ehrenheim.

Det handlar om tre vindkraftverk som i våras fick positivt förhandsbesked - inklusive propellern är de 150 meter höga. Kraftverken ska byggas inom ett område i Strängnäs som planeras bli avsatt som riksintresse för vindkraft.

Orsaken till att Jacob von Ehrenheim på Grönsö inte fått någon information om de planerade vindkraftverken är att han inte bor tillräckligt nära. Strängnäs kommun har i samråd med länsstyrelsen i Sörmland fastställt att sakägare det är bara grannar som bor upp till 400 från ett planerat vindkraftverk eller 1000 meter om det gäller samlad bebyggelse, och till Grönsö slott är det längre än så.

Men socialdemokraten Lennart Andersson, vice ordförande i byggandsnämnden i Strängnäs, backar nu och tycker att kommunen trots allt borde ha informerat Ehrenheim.

– När beslutet fattades ansåg vi inte att vi behövde se över länsgrensen. Men det är möjligt att vi borde ha gjort det, säger Lennart Andersson.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".