nyköping

Torget fullt vid manifestation

Stora torget i Nyköping fylldes på lördags-
eftermiddagen av människor som trotsade regnet och kom för att visa landstingspolitikerna att man vill ha sitt lasarett kvar.

Initiativtagaren Andreas Kviby inledde med att tacka för uppslutningen och berättade personliga anekdoter från sitt eget liv om när han haft behov av ett lasarett.

Socialdemokratiska oppositionsrådet Urban Granström och kommunstyrelseordförande, moderaten Jan Carle slöt båda upp i ett engagemang för ett bevarande av lasarettet.

Landstingsstyrelsens nytillträdde ordförande Jörgen Danielsson betonade att än är inga politiska beslut om några neddragningar fattade och att man nu ska vända på alla stenar för att se hur man ska få bukt på landstingets skenande ekonomi där ett underskott på 259 miljoner är att vänta i år. Danielsson sa också att en höjning av landstingsskatten är att vänta.

Manifestationen avslutades med att Andreas Kviby överlämnade 12 000 namn till Jörgen Danielsson, namn som talar sitt tydliga språk från Nyköpings invånare:
– Vi vill ha lasarettet kvar.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".