Allt talar för utvidgad strejk

Kommunalstrejken utvidgas på måndagen och berör Strängnäs, Vingåker och Oxelösund om medlarna inte kan enas. Allt talade på söndagseftermiddagen för att strejken utvidgas.
Förhandlingar mellan parterna i kommunalkonflikten har pågått hela helgen, men det har inte gått att komma överens, sa medlaren Rune Larson till TT vid 15-tiden. "Trots intensiva försök har det inte varit möjligt att nå en överenskommelse och vi konstaterar att det för närvarande saknas förutsättningar att fortsätta medlingen", skriver medlarna Rune Larson, Isa Skoog och Claes Stråth i ett pressmeddelande. Förhandlingar mellan parterna har pågått hela helgen enligt medlaren Rune Larson. - Förhandlingsledningarna och vi har varit tillsammans under två dagar, men det har inte gått att komma överens, säger han. Bud Medlarna har under förhandlingarna gett ett bud som bland annat innebär ett engångsbelopp till alla medlemmar för perioden 12 maj-30 juni, förbättringar av de lägsta lönerna samt ett utrymme för femprocentiga lönehöjningar under nästa år för barnskötare, dagbarnvårdare och skötare inom vård och omsorg. Hemlighetsmakeri Under stort hemlighetsmakeri träffades under helgen högsta ledningen för Kommunförbundet, Landstingsförbundet och Kommunal på konferensanläggningen Högberga gård på Lidingö för att förhandla. Förhandlingarna avslutades vid lunchtid på söndagen utan att parterna kommit överens. - Jag vet inte ens om jag vill kalla det förhandling. Kommunal har inte gjort något för att lösa det här. Vi var åtminstone villiga att pröva de huvudsakliga delarna av medlarnas förslag, säger Kommunförbundets förhandlingsdirektör Markus Gustavsson. Kommunal service begränsas Om strejken bryter ut påverkas de kommunala verksamheterna i Strängnäs, Oxelösund och Vingåker hårt. Bland annat kommer förskoleavdelningar att stängas eller slås ihop. Eller så begränsas öppetiderna. Barnen i förskolan och skolan tvingas ta med sig matsäck eftersom kökspersonalen inte kommer att laga någon mat. Undantag Kommunala anläggningar, som exempelvis bad, stängs och fastighetsskötsel kommer att påverkas. Fortfarande gäller nyanställningsblockad inom kommuner och landsting och övertidsblockad inom räddningstjänsterna. Däremot har kommunalarbetareförbundet undantagit viss kommunal verksamhet, exempelvis personal som arbetar med barn med särskilda behov, intellektuellt handikappade och vård- och omsorg. (SR Sörmland/TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".