Ökade stölder av båtmotorer

Stölder av båtmotorer ökade förra året i länet. Det visar statistik från Polisen. Men det går att minska stölder av motorer och båtar. Strängnäs har på senare år gått från att vara en hårt drabbad ort till att bli ett föredöme. Men till den här sommaren saknar man sjöpolisen som dragits in. Och det oroar Gunnar Larsson som arbetar med brottsförebyggande arbete inom Strängnäs kommun.
I Strängnäs har man ändå fått bukt med stölder av båtar och båtmotorer. Sedan några år bedrivs så kallad Båtsamverkan i Strängnäs - ett samarbete mellan båtägare, stöldskyddsföreningen och polisen. Det fungerar som grannsamverkan i bostadsområden, båtägare turas om att bevaka hamnen och notera misstänksamheter. Förra året stals 203 båtmotorer i länet. Bara en av dem stals i Strängnäs. Och där har man kraftigt förbättrat sin båtbrottsstatistik sedan sommaren 1997, som Gunnar Larsson kallar för "katastrofåret".
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".