sörmlandskusten

Höga halter kvicksilver i abborrar

Mätningar av miljögifter i abborrar i Bråviken visar på höga halter av både kvicksilver och PCB. Helene Ek som är marinbiolog på länsstyrelsen i Östergötland och som står bakom studien blev förvånad över resultatet som visade att kvicksilverhalten i abborrarna överstiger EU:s gränsvärde med tre gånger.

– Jag blev förvånad över att man hittade ämnen som idag är förbjudna, det betyder ju att de ligger på botten och att de kommer upp när det rörs om, säger Helene Ek.

Förutom de höga kvicksilverhalterna som uppmätts så är PCB halten i abborrarna tio gånger högre i de inre delarna av Bråviken jämfört med i de södra delarna av östgötaskärgården.

Exakt varifrån gifterna kommer vet man inte, men länsstyrelsen vet sen tidigare att mycket av det kommer ifrån gamla industrier som läckt ut gifter som nu ligger bundna i bottensedimenten, och när de rörs runt av någon anledning frigörs det och kan tas upp av djur och växter.

Eftersom halterna av kvicksilver överstiger EU:s gränsvärden måste länsstyrelsen nu upprätta ett åtgärdsprogram som talar om vad de skall göra för att minska gifthalterna. För, även om det mesta kommer ifrån nedlagda industrier så finns det många verksamheter omkring Bråviken som kan ha påverkat situationen.

Att äta fisken bedöms inte som farligt om man inte är gravid eller äter stora mängder, däremot kan det vara farligt för de djur som äter fisk dagligen, tillexempel havsörn.
– Om man utsätts för stora mängder kvicksilver så kan det skada stora delar av hjärnan, säger Ek.

Pelle Zettersten, SR Östergötland
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista