SÖRMLAND

Tuffa tider för verkstadsindustrin

Sörmlands många industrianställda kan få det tufft framöver. Det visar en rapport från Teknikföretagen.
Orderingången för verkstadsföretagen i Sörmland har minskat och det gäller hela branschen, inte bara bilindustrin som tidigare.

När det är kärvt för verkstadsindustrin får det konsekvenser även på andra håll.
När Xuan Phung Lai kom till Sverige för tre år sen gick industrin i Sörmland på högvarv och hon fick snabbt jobb som lackerare på en verkstad i Eskilstuna.
Där har hon jobbat fram tills förra veckan när hon blev av med jobbet.

Nu är industrin i Sörmland på väg neråt. IAC, ett gjuteriföretag i Eskilstuna, varslade ett 50-tal anställda i augusti och det var också orsaken till att Xuan Phung Lai fick lämna sitt jobb - verkstaden där hon jobbade lackerade nämligen metalldelar åt IAC.
Och varslen kan bli fler, enligt Göran Johansson, fackombud på IF Metall i Eskilstuna.
I Nyköpings- och Oxelösundsområdet ser det ljusare ut, mycket på grund av att det går så bra för SSAB.
Men de mindre industrierna anställer inte längre folk som de gjorde för ett halvår sedan.

Många verkstadsföretag i Sörmland har färre order nu än före sommaren, enligt en rapport från Teknikföretagen. Och färre order kan i förlängningen innebära neddragningar på personal. Det är inte längre bara bilindustrin som är drabbad, utan också metallindustrin och bygg- och anläggningsindustrin.
Xuan Phung Lai i Eskilstuna kommer sannolikt få det tufft i jobbsökandet - särskilt eftersom hon inte kunnat träna sin svenska under sin tid på verkstaden, där dom flesta pratar vietnamesiska.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista