sörmland

Dyr tandvård i Sörmland

Det är dyrt att gå till tandläkaren i Sörmland. Det visar ny statistik som tidningen Svenska Dagbladet tagit fram. Sörmland är det femte dyraste länet i landet när det gäller rutinundersökningar.

– Det är ett och ett halvt år sen jag var är och jag är medveten om att det kostar att komma hit, säger Lena som är på folktandvårdens mottagning i Eskilstuna centrum.

Att det inte är gratis att gå till tandläkaren, det vet vi. Men att det skiljer så mycket på priserna mellan olika län, det är en nyhet för de flesta. 770 kronor för att bli undersökt och få bort tandstenen, det kostar det i Sörmland. Men i Östergötland kostar det bara 680 kronor.

När det gäller behandlingar, så kan skillnaderna vara mycket stora. Ett helkäksimplantat får man i Uppsala för 16 000 kronor. I Sörmland kostar det 26 000 kronor.

Det handlar om att vi tar betalt för vad det faktiskt kostar, tandvårdschef Sverre Berglund i Sörmland.
– Man använder olika material och det är föremål för upphandling, menar Berglund.

Men i Uppsala förklarar man det låga priset med att man valt att ta betalt enligt de referenspriser som tagits fram av experter på nationell nivå och som skulle sätta normen för priserna i och med tandvårdsreformen som trädde i kraft 1 juli i år. Men i Sörmland tycker man att referenspriserna är för låga.

Anna-Klara Bankel
anna-klara.bankel@sr.se