Dömd för miljöbrott i miljöråd - kritik från mp

Nu kommer kritik mot att en företagare, dömd för miljöbrott, sitter med som företagarnas representant i Eskilstuna kommuns miljöråd. Miljöpartiets Björn Lymar anser att det är olämpligt och påverkar kommunens trovärdighet.
- Jag tycker att det är ytterst olämpligt. Miljörådet ska vara en spjutspetsen för miljöarbetet i kommunen och det verkar lite konstigt att ha en person i rådet som är dömd för miljöbrott, säger miljöpartiets gruppledare, Björn Lymar. Folkpartiets Kerstin Lindroos säger att det är skandal. - Jag kan inte förstå att näringslivet vill ha en sådan representant i miljörådet. Dessutom skadar det kommunens förtroende. Dömd för miljöbrott Den aktuelle representanten i miljörådet som nu står i fokus dömdes i mars av tingsrätten i Eskilstuna för att tillsammans med två andra ha sett till att flera hundra ton miljöfarligt avfall dumpades i en grusgrop i Kjula utanför Eskilstuna. Samme man som i tingsrätten dömdes för miljöbrott är företagarnas representant i kommunens miljöråd som ska arbeta med miljöfrågor i samarbete med olika organisationer. Företagarna har förtroende Företagarna i Eskilstuna, de som utsett den aktuelle företagaren som representant i miljörådet, långt innan han dömdes, har förtroende för honom så länge miljömålet inte har avgjorts av hovrätten. Det säger ordföranden, Gunilla Lange. Hon säger att Företagarnas styrelse får ta en allvarlig diskussion om han döms i hovrätten. - Så länge han inte är slutligt dömd har vi ingen anledning att göra något. Vi har inte hittills haft anledning att tycka att han är olämplig, säger Lange. Miljönämndens ordförande försvarar Men Benny Karlsson, ordförande i miljönämnden tycker inte att det är ett större problem och hänvisar till att det är företagarna som utsett honom som ledamot. - Han är ju dömd, visst, men målet är ju inte slutbehandlat. Han har överklagat. Visst kan det vara ett trovärdighetsproblem, men det kan ju vara utmärkt att han är med i det här så att det inte upprepas. (dvs miljöbrott. red.anm.)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".