nyköping

Kritik mot näringslivspolitiken

Näringslivsfrågor har hamnat i skymundan i Nyköping under de två år den borgerliga alliansen suttit vid makten. Den kritiken kommer från det social-
demokratiska oppositionsrådet Urban Granström, i samband med att halva mandatperioden gått.

– Det handlar om handlingskraft och det har vi inte sett mycket av än, menar Urban Granström och menar att ett tydligt tecken på det är att kommunen föll kraftigt i Svenskt Näringslivs rankinglista det senaste året.

Nyköpings kommun föll med 35 platser i rankinglistan för 2008.
En centralt placerad källa inom näringslivet i Nyköping som vill vara anonym, säger att det var enklare innan alliansen tillträdde. Kommunen hade då en starkare politisk ledning som lyssnade på näringslivets behov och kunde ta snabba beslut utan att alltid ta omvägen över kommunens tjänstemän.
Inte alltid enligt reglerna men det var effektivt, menar källan och blickar tillbaka.

Att den politiska ledningen idag inte har riktigt samma arbetssätt kan ha påverkat resultatet i rankinglistan, menar Fredrik Lundström, som är Svenskt Näringslivs representant i Sörmland.
– I årets ranking så är det de kommunala tjänstemännen som får sämre kritik, säger Lundström.

Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Jan Carle håller med om att kommunens näringslivspolitik haft brister under hans ledning, men att det nu finns en lång åtgärdslista för att komma tillrätta med problemen. -

- Det här är inget vi tar med en klackspark utan något vi ska göra något åt, säger Carle och tillägger att man ska arbeta för att göra något åt det här under hösten.

Per Tyhrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista