NYKÖPING

Kritik mot miljöpartiets arbete i politiken

Miljöfrågorna lyser med sin frånvaro i politiken i Nyköping och att Miljöpartiet har en vågmästarroll i kommunfullmäktige sedan valet 2006 det har nästan inte märkts alls. Det menar de Nyköpingsbor vi talat med i samband med att halva mandattiden nu gått.

– Jag tycker verkligen inte att det varit någon större skillnad. Jag skulle verkligen vilja att de pressade på lite mer, säger en nyköpingsbo.

När två år har gått sedan valet och det är två år kvar till nästa så är det svårt att säga att Miljöpartiet gjort något starkare avtryck i politiken om man ska tro de Nyköpingsbor Sveriges Radio Sörmland talat med.

Det har inte märkts anser många att en miljöpartist för första gången hamnat högst upp på kommunalrådshyllan i Stadshuset och tituleras kommunalråd. Eric Lindesjöö är ordförande i Naturskyddsföreningen i Södra Sörmland. Inte heller han tycker att Miljöpartiet tillräckligt utnyttjat sin roll som vågmästare, för att lyfta fram viktiga miljöfrågor.

– Man hade kanske kunnat förvänta sig att de satt mer fokus på miljöfrågorna, säger Eric Lindesjöö.

Men miljöpartiets kommunalråd Leif Larsson, tycker att kritiken är orättvis. Han berättar att kommunalrådsposten givit ett stort inflytande, exempelvis en satsning på ett hållbarhetsråd där alla partier är med och att det ska sättas upp solceller på Gripenskolans tak.

Han menar att media missgynnar partiet och att det är därför som invånarna inte känner till vad partiet gör.

– Det folk får veta är ju vad som står i tidningen och det de får höra via radio. Det är ju kanske lätt gjort att osynliggöra oss fast vi gör en massa. Det får vi tyvärr leva med, säger Leif Larsson.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista