Öppna förskolor räddas i sparpaket

Barnomsorgen och skolan i Strängnäs ska spara lite drygt sju miljoner kronor vilket innebär kraftiga nedskärningar. Det motsvarar 20 tjänster. Barn- och utbildningsnämnden i Strängnäs klubbade på onsdagskvällen igenom det besparingspaket som SR Sörmland rapporterat om tidigare.
Besparingarna ska framförallt ske i höst, men en del grundskolor får spara lite i höst och även under första delen av nästa år, säger Johan Zachrisson, ordförande i barn- och utbildningsnämden. De öppna förskolorna i kommunen undantas från besparingarna och behålls. - De har blivit en naturlig mötesplats för barn och föräldrar, och vi tyckte att de skulle få fortsätta vara det, säger Johan Zachrisson. Kommunen väljer att ta bort visstidsanställda och det betyder att de som är kvar får mer att göra och barnen barnen blir mer otrygga, har förvaltningen fört fram tidigare. Både grundskolan och förskolan drabbas med större barngrupper och i vissa fall kan extra resurser för barn med behov av särskilt stöd försvinna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".