Känsliga uppgifter i dator kan vara lagbrott

Frejaskolan i Gnesta kan ha brutit mot personuppgiftslagen genom att lagra medicinska diagnoser och känsliga uppgifter om eleverna i en dator som eleverna sedan fått tillgång till. Det menar Gunilla Öberg som är jurist på Datainspektionen. Nu ska datainspektionen undersöka fallet.
Elever på Frejaskolan har kunnat ta del av ett personaldokument som fanns i en vanlig dator. I listan fanns namn och personnummer på elever och omdömen om dem som till exempel mobboffer, stökig eller slagpåse. Dessutom stod i vissa fall medicinska diagnoser som adhd och damp. Rektorn Sten-Åke Domeij beklagar det inträffade och har anmält händelsen till Skolverket. Han anser också att olämpliga uttryck använts i omdömena om eleverna. Många elever på Frejaskolan känner sig kränkta. - Det stod jättemycket saker och det är jävligt kränkande, det är jättejobbigt och jag kan inte göra någontong åt det. Folk tittar på en som att de vet vad som står om en, säger en av eleverna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".