PRO demonstrerar mot regeringen

Under fredagen inleddes pensionärernas riksorganisation, PRO, sin kongress i Stockholm och i samband med den så demonstrerar PRO mot den orättvisa politik som de anser att regeringen för mot pensionärerna.

Regeringen har under de senaste två åren infört skattelättnader för de som jobbar. Något som PRO inte tycker lett till några förbättringar för pensionärerna.

Göran Svärd från Strängnäs är en av Sörmlands PRO-ombud på plats vid fredagens demonstration. Han säger att han anser att pensionärer är det samma som uppskjuten lön och därför borde behandlas som det.

Göran Svärd och de andra sörmländska ombuden vid kongressen är mycket upprörda över att alliansregeringen har övergivit den pensionsreform som genomfördes i början av 20-hundratalet. I den var skattetabellen utformad så att skatten var lika oavsett om man var pensionär eller jobbade. Idag får en person med 15 000 kronor i pension betala fem procent högre skatt, motsvarande cirka 700 kronor, än en person med motsvarande arbetsinkomst. De här är mycket ovanligt i ett internationellt perspektiv, konstaterar Göran Svärd som är upprörd.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

– Vi är den grupp som förlorat mest i samhället och det tycker vi är orättvist, säger Göran Svärd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista