Skuggbudget i Eskilstuna

Centerpartiet i Eskilstuna vill sälja hyresfastigheter, kontors- och industrilokaler, sälja ut kommunens ägande i Strängnäs energibolag och öka avkastningskravet på det kommunala energibolaget. Det är en del av partiets förslag till budget nästa år och ska ge ökade intäkter på närmare 25 miljoner.
Partiet vill till exempel satsa 2 miljoner mer än socialdemokraterna och vänstern på skolan för att anställa personal. Partiet satsar också något mer på äldrevården jämfört med majoritetens förslag. Centern vill till exempel höja fjärvärmetaxorna med 600 kronor per år för en normalvilla för att öka kommunens intäkter. Centerns Håkan Ingårda säger att kommunledningen har misslyckats med sitt arbete med att öka medborgarnas inflytande genom brukarsstyrelser och skolsstyrelser och partiets budgetförslag med ett riktat bidrag till kommunsstyrelsen på 300 000 kronor kan ses som en markering hur viktigt partiet anser att det är med satsningar på ökad demokrati. Centern vill också öronmärka 500 000 kronor till äldrevården och et ska användas till olika aktiviteter tillsammasn med frivilligorganisationer. Miljöpartiet, som också presenterade sitt budgetförslag på måndagen, föreslår ännu en gång en skattehöjning på 50 öre som, enligt partiet, ska skapa 55 miljoner i intäkter. Precis som centern vill miljöpartiet satsa pengarna på mindre grupper i förskolan, fler dagmammor och fler fritidsgårdar, bättre omsorg om de äldre, sänkt arbetstid med bibehållen lön. Miljöpartiet vill också att kommunens engagemang i flygplatsen i Kjula ska avvecklas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".