Maxtaxa skapar barnköer

Många sörmländska kommuner får svårt att klara det ökade trycket på barnomsorgen när maxtaxan införs vid årskftet. Det visar en undersökning som Sveriges Radio Sörmland har gjort.
Den billigare barnomsorgen gör att fler föräldrar kommer att välja att utnyttja förskolorna mer, tror kommunerna själva. Det kommer helt enkelt inte att finnas plats för alla barn, och köerna kommer att växa. Ingen av dom på barn- och utbildningsförvaltningarna i kommunerna i Sörmland som Sveriges radio Sörmland har pratat med tycks veta hur man ska lösa den förvantade ökade efterfrågan av förskoleplatser. I Katrineholm avvaktar man och ser hur stor ökningen blir innan man gör något konkret. I Flen har man en del tomma platser som kan fyllas ut men man tror inte att det räcker och då får man försöka utöka med dagbarnvårdare. Problemet är bara att det är svårt att få tag i personal. I Strängnäs bedömmer man att det vid årsskiftet kommer att vara 80 barn som inte har förskoleplats.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista