Strängnäs

100 får gå när DSM lägger ner

Två dagar efter Volvos varsel i Eskilstuna kommer nu beskedet att läkemedelsföretaget DSM, före detta Fermenta med drygt 100 anställda i Strängnäs, ska läggas ner. Företaget har funnits i olika former sen 1952, men går alltså nu i graven.

– Anledningen är vikande världsmarknadspriser och ökade produktionskostnader, säger Vd:n Nils Johannesson.

Varslet kommer bara två dagar efter Volvos stora varsel, som kommer drabba ett okänt antal anställda i Eskilstuna.
Nu är det alltså inte bara fordonsindustrin i Sörmland som drabbas av varsel, utan också läkemedelsindustrin, i och med att det holländska DSM Anti-Infectives nu ska lägga ner. Men som vd:n Nils Johannesson säger, har det här alltså varit något som diskuterats under en lång tid.

På 1980-talet hette företaget Fermenta. Det var det företaget som blev skandalomsusat när det uppdagades att deras vd hade en falsk doktorshatt - och Fermenta gick från ett börsvärde på omkring 11 miljarder kronor till nästan ingenting under ett år.

Numera ägs företaget av det holländska läkemedelsföretaget DSM och har drygt 100 anställda. I Strängnäs tillverkar företaget ett medel mot antibiotikaresistenta bakterier.

Nedläggningen kommer inte som någon överraskning för de anställda, enligt fackrepresentanten Rolf Berglin på IF Metall. Han säger att den holländska ledningen varit tydlig med att Strängnäsfabriken legat illa till.

Rolf Berglin är säker på att DSM kommer ta sitt ansvar för dom drygt hundra anställda som kommer få sluta på sina jobb inom drygt ett år.

– De anställda har erbjudits ett program för att komma vidare i sina karriärer, säger vd:n Nils Johannesson.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista