Veronica Gårdestig är företagare i Julita
katrineholm

"Attityden måste ändras"

För att företagsklimatet i Katrineholm ska bli bättre måste bland annat attityderna till småföretagande ändras. Det menar Veronica Gårdestig, som driver familjeföretaget Impecta fröer i Julita.

I flera undersökningar, bland annat i Företagarnas senaste, där man rankar årets företagarkommun, så hamnar Katrineholm långt ner på listan.

– Allmänt så finns det ju en negativ inställning till företagare och företagande kommunen, den känslan får man alla fall, säger Veronica Gårdestig som driver familjeföretaget Impecta fröer i Julita, som har funnits sedan mitten av 70-talet.

Förutom att vara egen företagare sitter Veronica Gårdestig i styrelsen för Företagarna i Katrineholm. Gårdestig menar att det är svårt för småföretagare på landsbygden bland annat sen Posten las ner och att det är svårt att få ut bredband till sina verksamheter.

Företagsklimatet i Katrineholm har diskuterats en hel del den senast tiden. Flera olika mätningar, från Svenskt näringsliv, företagarna och även kommunens senaste beställda undersökning, visar på brister.

Till stor del har undersökningarna kommit fram till att det handlar om brist på kommunikation, men också på de attityder till företagande som Veronica Gårdestig berättar om.

Veronicas företag är ett av cirka 200 som är med i den ideella föreningen Företagarna i Katrineholm, där många av företagen är småföretag.

Lars-Gunnar Höglander är ordförande för Västra Sörmlands näringsliv, där ett 30-tal större företag är med. Han tycker att företagarna själva också borde tänka på sina egna attityder och att ansvaret för företagsklimatet även ligger där.

Därför föreslår han att när en företagare ska kryssa i en undersökning, att man hellre väljer att svara mer positivt än negativt.
– Om man står och väljer mellan två kryss så är det väl bättre att man väljer det bättre för i slutändan är det ju så att kommunen och vi företagare behöver komma bättre upp i rankingen, säger Höglander.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgård@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista