sörmland

Lugnare efter övervakningskamera

Idag fattade Datainspektionen beslut att sätta stopp för övervakningskameror inomhus på sju skolor i landet som de har granskat.
Skadegörelse och bråk gjorde att Fröslundaskolan i Eskilstuna valde att sätta upp kameror för två år sen.

När Fröslundaskolan satte upp kameror inomhus, i korridorerna, tyckte rektor Kerstin Soläng att det mottogs bra.
– De tillkom för två år sen och då var det mycket stök på skolan och föräldrarna och eleverna mottog det bra, berättar Soläng.

Hon säger också att det märks att det blivit mycket lugnare på skolan sen de satte upp kamerorna.

Kameror utomhus bestämmer Länsstyrelsen om man får ha, men inomhus behövs inget tillstånd, utan då är det personuppgiftslagen som gäller och Datainspektionen som ser till att den efterföljs. Det inspelade materialet från kamerorna sparas inte mer än någon vecka om inte ett brott har begåtts och polisen vill ha det som bevismaterial.

Men Generaldirektören på Datainspeltionen Göran Gräslund menar att det råder en utbredd okunskap om lagarna som reglerar övervakningen. Den sker slentrianmässigt och integritetskränkande och han tycker att det skickar en signal till eleverna om man har övervakningskameror.

– Jag tror att man blir avtrubbad om man vet att det alltid finns en kamera som riktas mot en och det blir mer självklart än vad det borde vara, menar Gräslund.

– Det är mycket lugnare nu än vad det var för ett år sen
– Trots att det kan bli pinsamt så är det bra
Det säger några av eleverna på Fröslundaskolan

Anna Stensson
anna.stensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista