"Kan uppmuntra andra utbrända"

Att Kammarrätten ger en kvinna från Strängnäs rätt till ersättning för att hon drabbats av utbrändhet genom sitt arbete, kan kanske uppmuntra andra i en liknanade situation. Det säger Lars Burman som är arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.
För att få utbrändhet klassat som arbetsskada krävs att man kan visa att det finns ett medicinskt samband mellan de besvär man drabbats av och arbetsförhållandena. Det anser kammarrätten att det gör i det här fallet, något som varken försäkringskassan eller länsrätten ansett tidigare. Kvinnan från Strängnäs har varit sjukskriven under en längre tid på 90-talet på grund av bland annat stressymptom, sömnsvårigheter och muskelvärk. 1997 lämnade hon sitt arbete med garantipension. Genom kammarrättens dom får hon nu rätt till livränta, dvs rätt till samma ersättning som hon skulle ha haft om hon fortfarande hade haft kvar sitt arbete. Det är försäkringskassan som nu ska handlägga fallet, och som nu har två månader på sig att bestämma om de ska överklaga. Bara ett fåtal likande ärende har prövats rättsligt i landet tidigare. De här har haft med olika utgång eftersom det inte finns någon praxis för hur man ska döma. Men någon anhopning av liknande ärenden kommer det nog inte att bli nu tror LArs Burman. Arbetsgivarna borde istället ha reagerat för länge sen, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".