Kommunalråd i Oxelösund erkänner brister

-Jag tycker inte att det är lämpligt med det här mängderna. (En flaska vin, sex drinkar och tre starköl per person. Red:s anm.) Jag tycker att det är helt okej att servera vin till maten, men det här är beklagligt, säger Benita Vikström, socialdemokratiskt kommunalråd i Oxelösund. Detta efter SR Sörmlands avslöjande om en stor alkoholrepresentation i kommunen, som bryter mot kommunens egen policy.
Det var inför en förhandling med företrädare för Tekniska Verken i Linköping för snart ett år sen som VD för kommunbolagen, Gunnar Karlsson, bjöd storstilat. Åtta personer delade på tre helflaskor starksprit, två dunkar vin och en back starköl. Det blir ungefär en flaska vin, sex drinkar och tre starköl per person. -Jag skulle inte klara att dricka så mycket, säger Benita Vikström, kommunstyrelsens ordförande. Beslutet att bjuda på alkohol fattades av Gunnar Karlsson själv som VD trots att kommunens policy enbart ger den rätten till bolagens ordförande. En granskning visar också en stor okunskap om de regler som gäller.Vare sig Gunnar Karlsson eller Oxelö energis styrelseordförande, Berit Karlsson, känner till att kommunen har en alkoholpolicy där nyckelordet är återhållsamhet, och att representationen i principska vara spritfri. Ingen av dem har heller en aning om vem som får och inte får ta beslut om att bjuda på alkohol. Benita Vikström håller med om att det finns brister i kommunens hantering av alkoholpolicyn. -Där får jag också ta mitt ansvar. Om ingen tar tag i det, så sker det ju alltså inte, och det är där det har brustit. Vi får hitta administrativa rutiner för att se till att det här gås igenom varje mandatperiod då det kommer nya människor. Men trots uppmärksamheten kring kommunens alkoholrepresentation, så tänker inte Benita Vikström inte ändra på traditionen med starksprit till middagen vid bolagsstämman. Gunnar Karlsson har också hennes fortsatta förtroende.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".