Dåligt planerad ny länsteater, anser Teaterförbund

Sörmland är det enda län som idag saknar en länsteater, och från och med nästa år ansöker man därför om fasta bidrag från staten för verksamheten. Men skådespelarnas fackförbund, Teaterförbundet, anser att de nya länsteatrarna planerar för en vad de kallar "anorektisk ekonomi".
Teaterförbundet anser att de nya länsteatrarna lägger sin ansökan om bidrag på en alltför låg nivå från början. -Problemet är att när man satsar på nya regionteatrar, som till exempel i Sörmland, är det från en alldeles för låg nivå, säger Tomas Sander på Teaterförbundet. I Sörmland ansöker man om 1,5 miljoner kronor i fasta bidarg från staten från och med nästa år. Men det är för lite för att kunna driva en självständig konstnärlig verksamhet, anser teaterförbundet. Och det slår tillbaka på dem som arbetar i verksamhetan anser Tomas Sander på Teaterförbundet. -Nånstans i grund och botten är det de medverkande som får ligga på väldigt låga ersättningar och med mycket egen brinnande vilja för att det ska bli bra. Teaterförbundet har också tidigare kritiserat att Sörmlands Musik och Teater valt att inte ha ett fast teaterhus på en ort i länet, och att man vill hålla nere antalet fast anställda. Under de fyra försöksår som nu har gått så har bara en enda skådeespelare varit fast anställd. Istället hade man i fjol så många som 230 frilansande skådesplare och musiker i verksamheten. Och visst är det bra att det blir många jobb för frilansare, men det finns också nackdelar med att ha så många tillfälligt anställda, anser Tomas Sander. -Man får ingen konstnärlig kraft som driver verksamheten, som en kostnärlig ledare som arbetar långsiktigt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".