landstinget sörmland

Oppositionen la förslag om besparingar

Landstingsoppositionen, moderaterna, centern och kristdemokraterna presenterade idag sina idéer kring hur landstinget ska komma ur sitt underskott på totalt 237 miljoner kronor.

Landstingsoppositionen tycker inte att det behövs någon skattehöjning och dessutom ska både förlossning och akutkirurgi finnas kvar i Nyköping.
Det framgår av deras förslag till krispaket som presenterades idag.

Förslaget innehåller en rad åtgärder som på två års sikt skulle förbättra landstingets ekonomi med nästan 330 miljoner kronor.

Mest pengar skulle sparas på att akutpatienter skrivs in på rätt avdelningar, det handlar enligt oppositionen ofta om äldre och mulitsjuka patienter som ligger på medicin eller kirurgimottagningarna för länge, här skulle man kunna spara upp till 135 miljoner kronor.

Oppositionen vill också minska utomlänsvården genom att minska de Sörmländska vårdköerna, hur vårdköerna ska minska framgår inte av förslaget.

Ett förslag från oppositionen är också att man vill att Kullbergska från och med årsskiftet 2009/2010 inte längre ska drivas av landstinget utan i enlighet med en modell man har för Norrtälje sjukhus, där kommunen har ett större ansvar.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".