Strängnäs

Ser ljust på framtiden trots nedläggning

Igår kom beskedet att läkemedelsföretaget DSM lägger ner sin verksamhet i Strängnäs och att 100 anställda förlorar jobbet. Näringslivschefen Christer Östlund tycker beskedet var tråkigt men ser ändå ljust på framtiden för arbetsmarknaden i kommunen.

När 100 jobb försvinner om drygt ett år så mister Strängnäs en viktig aktör och arbetsgivare inom läkemedelsbranschen. Men det är inget som grämer Näringslivschefen i kommunen Christer Östlund, utan ser att det kommer blir fler arbetstillfällen i Strängnäs trots att lågkonjunkturen även är på väg.

– Det som talar för Strängnäs är att vi har en gynnsam struktur. Inte ett stort företag som vi är beroende av och vi har en spridning i alla branscher bland företagen och står därför lite stadigare i en lågkonjunktur, säger Christer Östlund som är näringslivschef i Strängnäs kommun.

I det här har även arbetsförmedlingen en viktig roll. Man samarbetar tätt och en viss erfarenhet finns redan med tanke på att Hemglass och Regementet försvann från orten för några år sedan.

– Det har gått väldigt bra. Det är väldigt få som är arbetslösa idag som arbetade där, säger Lena Hector som är ansvarig för arbetsförmedlingen i Strängnäs.

Nu ska en kontakt tas med DSM och personalen och börja med en strategi att få ut personalen i nya arbeten så småningom. Det handlar om att informera om hur arbetsmarknaden ser ut, hjälp med ansökningshandlingar till exempel.

Anna Stensson
anna.stensson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista