Teaterchef slår ifrån sig kritik

Teaterchefen slår ifrån sig den fackliga kritiken om att administrationen riskerar att ta över den konstnärliga verksamheten på teatern. - Att inte ha en fast teaterscen på en ort i länet och att arbeta med frilansare, är ett sätt att hålla nere kostnaderna, säger chefen för Sörmlands musik och teater, Ingela Malmberg.
Under de fyra år som Sörmlnads musik och teater har varit länsteater på försök, har man turnerat i hela länet. På platserna engagerar man till exempel körsångare, sömmerskor och snickare, men skådespelarna och musikerna är till största delen frilansare från stockholmstrakten. Man vill i möjligaste mån undvika att låsa sig vid fasta kostnader. Skådespelarnas fackförbund, Teaterförbundet har kritiserat att Sörmlands musik och teater ansöker om bara 1,5 miljoner kronor i staligt bidrag. De anser att det hämmar den konstnärliga kvaliteten, och att det blir svårt att upprätthålla en kontinuitet i verksamheten, när de flesta anställda är frilansare istället för fast anställda. Men Ingela malmberg försvarar regissörernas rätt att välja vilka skådespelare de vill arbeta med. - Vi tycker det är jätteviktigt att Sörmland har mycket frilansare eftersom vi är så nära Stockholm, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".