Torshälla

Utbildning erbjuds tonårsföräldrar

I Torshälla har en utbildning för tonårsföräldrar startat. Den vänder sig till de föräldrar som vill bli bättre på att förebygga och lösa konflikter med sina barn. Trycket på platserna har varit stort enligt Kaija Pasanen som är en av ledarna.

– Man kan känna sig så ensam och värdelös som förälder och det tär på relationerna i hemmet, därför är det värdefullt att få bolla med andra föräldrar, säger Kaija Pasanen.

Det är Torshälla stads förvaltning som erbjuder tonårsföräldrar att gå COPE föräldrautbildning. Alla är välkomna som vill bli bättre på att förebygga och lösa konflikter med sina barn eller mellan syskon.

En förälder som valt att börja den här kursen är Ulrika Brorson från Kvicksund. H
on har en tonårsdotter hemma och och känner att det skulle vara skönt att få utbyte och erfarenheter från andra föräldrar.

Utbildningen går ut på att man som föräldrar sitter i grupp tillsammans med en specialpedagog och diskuterar vardagssituationer som leder till konflikter. 

Gemensamt försöker man sen komma fram till hur man skulle kunna lösa situationen. En stor del handlar om att utbilda erfarenheter med varandra. Något som Kaija Pasanen ser att det finns stort behov av.

– Förr i tiden levde man i storfamiljer och hade äldre personer att fråga, det kan vara svårare idag menar Pasanen.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista