sörmland

Allt fler drabbas av hårdare regler

Den hårdare tillämpningen av reglerna för sjukersättning drabbar allt fler. Daniel Bengtsson i Mariefred har inte haft någon inkomst sedan i mars. Då drog Försäkringskassan in sjukersättningen som Daniel varit berättigad till sedan en trafikolycka för 10 år sen.

– Det är en smärta som man inte skulle önska sin värsta fiende och som påverkar allt man gör, säger Daniel Bengtsson som har en whiplashskada som gör att han inte kunnat arbeta på tio år.

Under alla de åren har han haft sjukersättning baserad på bedömning av behandlande läkare. Men så i början av det här året, kom ett besked där Försäkringskassan meddelade att man ansåg att det fanns ”för lite objektiva undersökningsfynd” när det gällde Daniels skada.

Man skickade honom till en av de läkare som kassan själv har avtal med.
– Man säger då att röntgenundersökningar inte kunnat bevisa några skador, berättar Daniel. Till skillnad från all tidigare expertis, så bedömde försäkringskassans läkare att Daniel Bengtsson är fullt arbetsför.

– Det innebär att jag ska gå till arbetsförmedlingen och söka ett fulltidsjobb men jag skulle inte kunna jobba inom tex. industrin då skulle jag krascha säger Daniel.

Idag lever Daniels familj bara på hans frus lön. Eftersom Daniel inte har någon inkomst så tvingades hon gå tillbaka till arbetet trots att yngste sonen ännu ammas.

Daniel tar trots sin smärta hand om de två barnen i hemmet. Enligt reglerna på dagis får barn med hemmavarande förälder bara gå 15 timmar i veckan.

Beslutet från Försäkringskassan är överklagat. Blir det ytterligare ett nej, då förlorar familjen allt.
– Om det inte går igenom så är det upp till länsrätten och då är det en väntetid på upp till ett år och då har vi inte råd att bo kvar i huset, säger Daniel Bengtsson.

Anna-Klara Bankel
anna-klara.bankel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista