SÖRMLAND

25 anmälningar mot samma läkare

Whiplashskadade Daniel Bengtsson bedömdes av Försäkringskassans läkare som fullt arbetsför och förlorade sin sjukersättning. Samma läkare, som arbetar på Ergonomicentrum i Eskilstuna där man gör utredningar för Försäkringskassans räkning, är anmäld till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, 25 gånger sedan 1994.

Men områdeschef Lars Carlsson på Försäkringskassan försvarar att man använt sig av den omstridde läkaren.

– Det har varit en period förut då vi hade allvarliga samtal med Ergonomicentrum. Sedan dess har det här inte kommit till vår kännedom, säger Lars Carlsson.

Sveriges Radio Sörmland har tidigare berättat om Daniel Bengtsson i Mariefred som fick en whiplashskada i en trafikolycka för tio år sedan. Sedan dess lider han av svår värk och har därför varit hemma med sjukersättning. Men i mars i år så skickades Daniel till en ny läkare vid ergonomicentrum i Eskilstuna. Denne bedömde att Daniel är fullt kapabel att arbeta. Daniel förlorade sin ersättning. Sedan i mars har han inte haft någon inkomst alls. Han har överklagat beslutet och väntar på nu på besked.

Försäkringskassan lovar nu att man ska titta närmare på hur läkaren har agerat.

– Vi kommer definitivt att träffa Ergonomicentrum och prata om det som kommit fram, säger Lars Carlsson.

Anna-Klara Bankel
anna-klara.bankel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista