Protester mot nedläggningsplaner i Eskilstuna

På torsdagskvällen genomfördes protester mot en nedläggning av äldreboendet Tallåsgården i Kjula utanför Eskilstuna. Protesterna genomfördes i samband med fullmäktigemötet, som dock inte fattade några beslut om Tallåsgården. Vuxennämnden väntas fatta beslut om en nedläggning den 28 maj.
Enligt kommunen blir det för dyrt att bygga om äldreboendet och därför planerar den en nedläggning och en flytt av de gamla, bland annat till Tunagården inne i stan. Förvaltningen menar att Tallåsgården har för låg boendestandard och att den fysiska arbetsmiljön är dålig för personalen. För dyrt Men förvaltningen anser att det skulle bli för dyrt att bygga om. En ombyggnad till en modern standard i Kjula kan bara rymma 20 boende, vilket kostar uppemot 35 miljoner. Behovet av nya lägenheter inne inne i stan är dock större. Därför prioriteras inte en ombyggnad av Tallåsgården, enligt förvaltningen. Bakgrunden är också svårigheterna att erbjuda platser till personer med demens. Starka känslor Planerna på en nedläggning har väckt starka känslor bland de gamla och allmänheten i Kjula och hos oppositionspartierna. På onsdagen krävde exempelvis kristdemokraternas gruppledare Alf Karlman att kommunsstyrelsen och fullmäktige ska avgöra frågan eftersom han menar att Vuxennämnden inte har förmågan att överblicka konsekvernsena av en nedläggning. Avvecklat 2004 Oppositionen har ifrågasatt förvaltningens ekonomiska beräkningar och miljöpartiets Magnus Johansson krävde häromveckan att Vuxennämnden ska hålla ett öppet möte med tillträde för allmänheten, när beslutet i Vuxennämnden ska tas. Han har också ifrågasatt nämndens ordförande, Siw Jansson, och anklagat henne för att vara odemokratiskt. Miljöpartiets Magnus Johansson menar att allmänheten och de berörda inte har fått tillräcklig information och haft möjlighet att påverka kommunens planer. Siw Jansson har dock själv tillbakavisat detta. Enligt den senaste tjänstemannaskrivelsen i ärendet ska avecklingen vara helt färdig i november nästa år. Redan i år är planerna att 20-talet gamla ska flytta ut mellan maj och november. Resterande ska bo kvar tills äldreboendet Tunagården, som rustas upp för många miljoner, är färdigbyggd hösten 2004.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".