Socialt utsatta barn kan drabbas hårt av strejken

Kommunalanställda i Eskilstuna, Gnesta och Flen tas ut i strejk på måndag om parterna inte kommer fram till en lösning innan dess. Strejken kan innebära problem för de mest socialt utsatta barnen - de som kanske inte får med sig någon mat hemifrån.
- De får äta av maten som de andra barnen har med sig, säger Leif Andersson, biträdande rektor på Björktorpskolan
Bryter strejken ut på måndag betyder det stora konsekvenser för den kommunala servicen i Flen, Gnesta och Eskilstuna. Det blir ingen städning i förskola och skola, kommunala anläggningar stängs och barnen får ta med sig matsäck eftersom kökspersonalen är uttagna i strejk. Om strejken fortsätter även om två veckor kommer flera bland annat förskolor i Eskilstuna att stänga eftersom det inte är någon som kommer att städa vilket leder till sanitär olägenhet. Problem för socialt utsatta barn Om strejken fortsätter längre kan det innebära att personal inom förskolan i Eskilstuna kan få skjuta på den semester som är planerad. Det kan också innebära att föräldrar tvingas ta ut den planerade semestern tidigare. Skolor och förskolor i de kommuner som berörs av den här omgången av kommunals strejk förbereder sig nu inför. Frågan är hur man maten för de mest socialt utsatta barnen om de exempelvis inte får med sig någon mat hemifrån? - Personalen kommer att prata extra med dem. De barn som inte har med sig mat kan få del av andra barns matsäck. Jag som rektor kan inte se att ett barn får gå hungrigt en hel dag, säger Leif Andersson, biträdande rektor på Björktorpskolan i Nyfors i Eskilstuna. Han tycker inte att detta är ett sätt att lägga över ansvaret på barnen. Skolan överväger också att ta kontakt med socialtjänsten och be om hjälp om information till föräldrarna till de mest utsatta barnen inte hjälper. LO splittrat Samtidigt kommer uppgifter om att Kommunals krav på lönehöjningar splittrar LO.Krav på 5,5-procentiga lönelyft för samtliga yrksegrupper inom förbundet är för högt. Det visar en rundringning som Ekot har gjort. Fortfarande får Kommunal stöd av samtliga förbund när det gäller höjningen av lägsta-lönerna och satsningen på de kvinnodominerade yrkesgrupperna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".