ESKILSTUNA

Tjänsteresor kostar miljonbelopp

Ledande tjänstemän och politiker i Eskilstuna reser utomlands mer idag än för tio år sen. De senaste fem åren har toppolitikernas och de högsta tjänstemännens resor kostat skattebetalarna drygt 2,3 miljoner kronor.

Men många av resorna är onödiga. Det menar Björn Lymar, gruppledare för Miljöpartiet i Eskilstuna.

– Jag tycker man ska fundera mycket mer på vad varje resa ska ge och vad man egentligen har för behov, säger Björn Lymar.

Ledande tjänstemän och politiker i Eskilstuna reser utomlands mer idag än för tio år sen. Tittar man på de senaste fem åren har deras utlandsresande kostat skattebetalarna i snitt en halv miljon kronor varje år.

Ett populärt resmål är Bryssel. Enligt kommundirektör Jerker Parksjö är det viktigt att hålla sig uppdaterad om vad som händer i Bryssel, eftersom de beslut som tas där får effekter på kommunnivå.

Men miljöpartisten Björn Lymar är tveksam till om det är nödvändigt att resa dit.

– Det som händer i Bryssel kan man hålla sig uppdaterad på via Internet, det skulle vara om man hade ett tydligt lobbyuppdrag, men det tror jag inte att Eskilstuna klarar av att göra, säger Björn Lymar.

Björn Lymar tycker också det är onödigt att resa i så stora delegationer. För ett par år sen reste en grupp på femton personer till Bryssel, till en kostnad av 120 000 kronor.

Men det är inte bara till Bryssel resorna går. Manchester, Warsawa, Sankt Petersburg. Linyi i Kina, Cittaducale i Italien och Lyon i Frankrike.  Det handlar om vänortsbesök, kulturella utbyten och studieresor. Och så konferenser förstås.

Ledande politiker och tjänstemän brukar åka utomlands på konferens en gång per år. Förra året skulle man ta fram en ny vision för Eskilstuna kommun och resan gick till Barcelona, till en kostnad av drygt en halv miljon kronor.

Björn Lymar var en av de politiker som blev tillfrågade, men han valde att stanna hemma.

– Summan måste ju ställas i relation till vad man får ut av varje grej, jag tror att man lika gärna hade kunnat göra samma sak på hemmaplan till en betydligt billigare penning, säger Björn Lymar.

Utlandsresor är nödvändiga för att politiker och tjänstemän ska lära sig ett nytt sätt att tänka. Det säger Hans Ekström, ordförande i kommunstyrelsen i Eskilstuna. Han menar att kommunen får duktigare tjänstemän om de får träffa andra européer, som de får diskutera med och få erfarenmheter av. Däremot kan han inte ge några konkreta exempel på vad resorna gett skattebetalarna.

– Nja, det är ju inte vi själva som påverkar ett EU-beslut. Det gör man tillsammans. Eskilstuna deltar i ett nätverk av europeiska städer och det tror jag påverkar.

Ekström säger att kommunens resa till Kina tidigare i höstas kan påverka demokratiseringsprocessen i landet.

– Det är rätt att ta med politiker från majoritet och opposition. De var väldigt intresserade av vårt flerpartisystem och jag tror att det har en viss vikt i öppnandet av Kina.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista