OXELÖSUND

Enklare att få bygga vindkraftverk

Det ska bli enklare och gå snabbare att få grönt ljus för att bygga vindkraftverk. Det föreslår den statliga miljöprocessutredningen som presenterade sina förslag under måndagen. En som fått känna av dagens lagstiftning är företagaren Kurt Rasmussen i Oxelösund.

I vintras fick Kurt Rasmussen avslag på sin bygglovsansökan för ett mindre vindkraftverk i Bara industriområde. Men idag är han nöjd sedan länsstyrelsen upphävt kommunens avslag.

– Det känns väldigt bra. Vi har valt ett småskaligt verk som ska passa in så bra som möjligt i miljön, säger Kurt Rasmussen.

Kurt Rasmussen som tidigare drev ett företag som utvecklade energisnåla fönster hoppas nu att kommunen ska inse att det småskaliga vindkraftverk han vill bygga kan vara något positivt för Oxelösunds miljöprofil.

Det planerade verket är ungefär hälften så högt som den 3g mast som redan står på fastigheten och ljudet från propellern låter enligt bullerutredningen bara bråkdelen så mycket som motorvägen intill och betydligt lägre än normerna för buller vid bostäder.

Miljöprocessutredningen föreslår nu att utbyggnad av vindkraft enbart ska prövas mot miljöbalken och inte som i dag som i Oxelösund mot plan och bygglagen - det för att påskynda utbyggnaden av vindkraft.

Socialdemokraten Catharina Fredriksson som är ordförande i miljönämnden säger att det blir avgörande när kommunens i slutet av oktober avgör om de ska överklaga länsstyrelsens beslut är grannarna 100 meter bort.

– Det avgörande är att skydda de som bor i området, säger Catharina Fredriksson.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".