ESKILSTUNA

Brist på hyresrätter skapar segregation

Hyresgästföreningen i Eskilstuna är kritisk till att det byggs allt färre hyreslägenheter i Eskilstuna. På tio år har det byggts knappt 100 stycken, medan byggandet av bostadsrätter ökat markant.

– Jag skulle vilja se flera hyresrätter i centrala Eskilstuna och att man rustar upp de som finns för att få en större blandning av boendeformer, säger Maria Nilsson, vice ordförande på Hyresgästföreningen i Eskilstuna

Hyresgästföreningen i Eskilstuna är kritisk till att det nästan enbart byggs bostadsrätter i Eskilstuna. Det här anser man bidrar till segregationen i samhället, eftersom bara vissa grupper har råd att köpa dem. Istället skulle man vilja se att det byggs fler hyresrätter, och då också i dom populära bostadsområdena.

Jimmy Jansson, socialdemokrat och ordförande i Kommunstyrelsen, har i ett yttrande till regeringen skrivit att Eskilstuna kommunfastigheters uppdrag måste vara att erbjuda prisvärda bostäder och att bolaget har en viktig funktion i kommunens mångfalds och integrationsarbete.

– Det viktiga är att vi får en blandning av boendeformer med bostadsrätter, hyresrätter och villor i alla typer av bostadsområden, så att människor kan bo kvar i det område de helst vill bo i, säger Jimmy Jansson.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".