Sörmland

Kalklinbanan kanske tas ner

Om ingen köper den kulturhistoriskt intressanta kalklinbanan som sträcker sig mellan Vingåker och Köping så kommer den att plockas ner. Det säger representanter för ägaren, företaget Nordkalk till SR Västmanland. Därmed riskerar ett viktigt industriminne att försvinna.

Enligt Göran Sandström på Nordkalk i Köping så varken kan eller vill Nordkalk sköta kalklinbanan som en turistattraktion. Företaget bryter kalk och vill koncentrera sig på det. Nu letar företaget efter andra köpare. Hittar det ingen ny köpare så tänker Nordkalk plocka ner kalklinbanan, detta enligt Göran Sandström.

Arbetet med att försöka hitta en lösning har pågått i flera år. Länsstyrelsen i både Sörmland och Västmanland föreslog att man skulle bilda en stiftelse. Nordkalk och de fem kommuner som kalklinbanan går igenom skulle ingå i den, bland annat Köping.

Men när Eskilstuna drog sig ur med motiveringen att det var osäkert ekonomiskt och så följde alla kommuner utom Vingåker efter.

– Ska banan vara kvar så kostar det en hel del att underhålla. Får man inte försäkringar om att fler är beredda att vara med att betala så känns det som en stor osäkerhet med tanke på Köpings skattebetalare. Det är ett viktigt industriminne, men samtidigt ska man väga det mot andra kommunala utgifter, säger Elizabeth Salomonsson, kommunalråd i Köping.

Nu vet ingen vad som kommer att hända, Nordkalk letar en ny ägare och föreningen kalklinbanans vänner lever på hoppet. I Vingåker sitter kommunalrådet Viking Jonsson och är besviken.

– Jag tycker att det är oerhört tråkigt. Det är synd att man inte tycker att det finns ett sådant värde och har mer fantasi vad man skulle kunna göra med det här.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista