Sörmland

Landstinget ska styras på nytt sätt

Ett nytt styrsystem där landstingsstyrelsen tar kommandot över landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd kommer på tisdagen upp till beslut på extra insatta sammanträden i landstingets politiska ledning.

Socialdemokraten Jörgen Danielsson, landstingsstyrelsens ordförande, menar att dagens modell varit så är så oklar att det varit omöjligt att ta tag i det skenande underskottet.

– I två år har man hållit på att käbbla mellan hälso- och sjukvårdsnämnden och landstingsstyrelsen om vem som ska bestämma vad. Det kan förlama organisationen. Vi måste reda upp frågan nu. Landstingsstyrelsen kommer att ansvara för de övergripande hälso- och sjukvården och hälso- och sjukvårdsnämnden kommer att producera och det blir en tydligare organisation.

Det föreslagna systemet handlar om att ge landstingsstyrelsen mandatet att strategiskt styra över sjukvårdspolitiken där landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd nu istället får en utförarroll att på bästa sätt genomföra de övergripande beslut som landstingsstyrelsen fattat.

Enligt Jörgen Danielsson har arbetet med att försöka komma tillrätta med landstingets rekordunderskott som i år beräknas bli minst 259 miljoner kronor försenats av oklarheterna i organisationen.

Får inte landstingsstyrelsen makten över tömmarna så blir det svårt att ta de beslut som är nödvändiga för att få landstingets skenande ekipage på rätt kurs, menar han.

– Det är en pusselbit för att politiken ska få verktyg för att kunna genomföra de beslut som är nödvändiga för landstinget under de kommande två åren.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".