nyköping

Anhöriga får brev från mördare

Den nu 56-årige man som är dömd för mordet på polismannen Fredrik Widén i Nyköping förra sommaren fortsätter sitt brevskrivande från Kumlaanstalten. Det skriver Södermanlands Nyheter.

En stor del av rättegången och anledningen till att 56 åringen skulle hämtas av polisen var just att han skrev hotfulla brev till olika myndighetspersoner.

Anhöriga till den mördade polismannen Fredrik Widén från Nyköping har polisanmält brev som de fått från den för mordet dömde 56-åringen.

De har även vänt sig till åklagarkammaren och ansökt om att den dömde mördaren ska meddelas besöksförbud, rapporterar Södermanlands Nyheter.

Kriminalvårdens chefsjurist säger dock att myndigheten inte har möjlighet att stoppa breven så länge de i juridisk mening inte kan antas utgöra ett olaga hot.

-Men vi kan inte stoppa brev enbart för att mottagaren tycker att de är obehagliga. Det är olyckligt ur den anhöriges perspektiv men det ska ställas i relation till den intagnes yttrandefrihet, säger hon till tidningen.

Enligt Lager kan breven inte stoppas ens om den dömde meddelas besöksförbud.

-Brottet begås inte förrän det når mottagaren. Vi inom Kriminalvården tycker att det är högst otillfredställande, men reglerna ser ut så, säger hon till tidningen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".