Utvidgad strejk drabbar barnomsorgen i Gnesta hårt

På Måndagen tas ytterligare medlemmar i Kommunal ut i strejk. Och Samtidigt som nya grupper tas ut i strejk i Eskilstuna, påverkas för första gången Flen och Gnesta av konflikten.
Carita Lind är kommunal dagmamma i Gnesta kommun. Dessutom farmor till ett av barnen i sin barngrupp. Om strejken utlöses tvingas Gnesta stänga ner större delen av barnomsorgen. Och för föräldrar betyder det att de får turas om att ta semesterdagar för att vara hemma med sin treåring. I Flen tas dagmammor, barnskötare och köks och städpersonal ut i strejk. Men eftersom en tredjedel av de anställda inom Flens barnomsorg är förskollärare och inte medlemmar i Kommunal så kan ändå knappt hälften av dagisavdelningarna hålla öppet. Men med begränsat öppethållande. Barnen kommer kunna gå till dagis var tredje dag. Om inte den uteblivna städningen gör att de tvingas stänga tidigare av sanitära skäl. I Eskilstuna tas inte barnskötare ut i strejk, men även där kan dagisen komma att stängas när lokalerna inte städas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".