ESKILSTUNA

Upprop mot förskoleneddragningar

Barn- och ungdomsförvaltningens varsel om stora nedskärningar inom förskolan och skolan i Eskilstuna har väckt starka reaktioner. Carina Westerlund är förskollärare och arbetar på förskolan Djurgården i stan. Hon menar att situationen är ohållbar redan som den ser ut idag och har startat ett upprop.

– Vi kan redan idag känna att vi inte räcker till för våra barn om exempelvis någon är sjuk. Grupperna är stora redan idag, säger Carina Westerlund.

För en tid sen fick alla anställda inom förskolan och skolan i Eskilstuna ett brev där det allvarliga ekonomiska läget förklarades. Barn och ungdomsförvaltningen saknar idag 40 miljoner och anställningsstopp har införts. På sikt kan det innebära att personal kan få sluta om inga nya pengar tillförs. Det var det här fick Carina Westerlund att reagera och starta ett upprop.

– Det här kommer vi inte att mäkta med för det kommer att innebära så stora neddragningar. Det kommer att drabba barnen väldigt mycket, säger Carina Westerlund.

En orsak till det svåra ekonomiska läget för förvaltningen är den stora inflyttningen till kommunen. Förvaltningen har närmare 300 fler förskolebarn och elever att hantera än vad man räknat med i budgeten.

Socialdemokraten Johan Nilsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, som också sitter i kommunstyrelsen kan inte lova att det kommer några nya pengar men hyser goda förhoppningar säger han.

– Jag kan inte lova någonting, jag har inte pengarna i en påse. Däremot har jag väldigt goda förhoppningar om att vi kommer att lösa det här, säger Johan Nilsson.

Hanna Larssson
hanna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista