Nyköping

Mordömd försöker påverka huvudvittne

Den 56-årige man som är dömd för mordet på polismannen Fredrik Widén i Nyköping förra sommaren har i en serie brev från Kumlaanstalten där han sitter försökt få en annan polis att påverka huvudvittnet i rättegången att ändra sig. Enligt 56-åringens advokat Peter Althin handlar det om att försöka få tillstånd en resningsansökan.

På så sätt vill 56-åringen få resning i målet och livstidsdomen ändrad. Sveriges Radio Sörmland har tagit del av några av breven, som 56-åringen skickat till polismannen och ytterligare några personer.

56-åringen vädjar i breven om hjälp av polismannen, som tidigare försökt stötta 56-åringen in i samhället igen efter det att denne avtjänat sitt fängelsestraff för det dråp han dömdes för i mitten av 1990-talet.

Kraven handlar dels om att ta fram adresser till personer inom polisen och rättsväsendet, och att påverka huvudvittnet i polismordrättegången att ändra sig.

Den dömde polismördaren hävdar att huvudvittnet ändrade sin berättelse och ljög under rättegången, för att kårandan inom polisen krävde att 56-åringen skulle fällas.

Huvudvittnet var den andre polisen som var med när 56-åringen skulle tvångshämtas för psykiatrisk vård.

56-åringen skriver till polismannen att huvudvittnet inte är någon svår nöt att knäcka och att han vid en konfrontation snabbt skulle erkänna sin mened, särskilt om konfrontationen sker mellan fyra ögon.

De andra personerna som 56-åringen skrivit till uppmanas moraliskt stötta polismannen i dennes uppdrag. Polismannen säger till Sveriges Radio Sörmland att han svarat 56-åringen att han inte har någon möjlighet att hjälpa honom och att 56-åringen därefter slutat skriva.

56-åringen har också skrivit brev till den mördade polisen Fredrik Widéns anhöriga.

56-åringens advokat, Peter Althin, vill inte kommentera sin klients förehavanden. Men han bekräftar för Sveriges Radio Sörmland att det pågår ett arbete för att försöka få tillstånd en resningsansökan.

- Men vilka medel min klient använder vill jag överhuvudtaget inte kommentera, säger Peter Althin. 

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista