NYKÖPING

"Förslaget är en katastrof"

Under onsdagen presenterade den nya landstingsmajoriteten i Sörmland en plan på hur man ska komma tillrätta med det stora underskottet i Landstinget på över 200 miljoner kronor. En av de avdelningar som enligt det nya förslaget ska läggas ner är vårdavdelningen Manteln i Nyköping.

På Manteln tar man hand om svårt sjuka och döende patienter. Ulla Grubbström, som är överläkare på Manteln säger att hon inte hade kunnat föreställa sig att avdelningen skulle läggas ner.

– Det är den enda avdelningen dit man kan skicka vem som helst, hur komplicerat det än är, Ulla Grubbström.

Åtgärdspaketet från den nya landstingsmajoriteten i Sörmland  slår hårt mot vissa grupper. Den palliativa vården, alltså vården i livets slutskede får enligt de nya förslagen också den dra in en del av sin verksamhet. Avdelningen Manteln som tar hand om svårt sjuka patienter är en av de avdelningarna som läggs ner.

– I det här draget så har man inte tagit hänsyn till varken vetenskap eller kompetens. Det är som bortblåst, säger Ulla Grubbström.

Exakt hur den palliativa vården kommer att se ut finns det inga tydliga besked om än. Men enligt åtgärdsprogrammet planerar man för en länsgemensam praxis för den palliativa vården.

– Jag ser det här som en katastrof för de patienter jag arbetar med och deras familjer, säger Ulla Grubbström.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista