Nyköping

Fler dödssjuka får vård hemma

Ansvariga inom landstinget försvarar beslutet om att lägga ner avdelning för vård i livets slutskede i Nyköping. Istället för att vårdas på avdelning ska nu fler patienter få palliativ vård, alltså vård i livets slutskede, hemma.

– När det gäller palliativ vård så vet jag att de flesta vill ha det i hemmet och det här är för att kunna göra det i större utsträckning, säger landstingsrådet Åsa Kullgren, s. Vi har gjort det här i Eskilstuna och där har vi sett att patienterna är nöjda, det är de rapporter som jag har fått i alla fall.

De ledande politikerna i landstinget menar att det skulle gå att avveckla den här avdelningen genom att ge en del av patienterna vård hemma och placera ut resten av patienterna på andra avdelningar.

– Det är viktigt att poängtera att vi fortfarande kommer att ha en palliativ vård på sjukhuset för dem som vill ha det.

Kommer alla som vill ha palliativ vård på sjukhuset att kunna få det?

– Det är målet att de som har de behoven ska kunna få det.

Idag finns det tio platser för döende patienter. I framtiden blir det bara fyra platser, enligt förslaget. Det skulle inte fungera menar överläkaren Ulla Grubbström. Hon är inte bara orolig för hur det kommer att bli om man tvingas skicka hem patienter, utan också till att de få platser som blir kvar kommer att vara spridda på olika avdelningar istället för att vara samlade på ett och samma ställe.

Men Ingrid Mårselius, hälso- och sjukvårdschef i Sörmland, vill ge en annan bild. Hon menar att de här patienterna kommer att få vård av utbildad personal, trots att de flyttas till andra avdelningar.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista