Eskilstuna

Beräknat överskott på 70 mkr borta

Hela Eskilstunas beräknade budgetöverskott på 70 miljoner kronor för nästa år har försvunnit i och med finanskrisen. Det säger Hans Ekström, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna. Framför allt handlar det om att lågkonjunkturen medför minskade skatteintäkter, enligt beräkningar från Sveriges kommuner och landsting.

Kommunen kommer också att drabbas av allt fler varsel, eftersom det finns många underleverantörer till industrier i kommunen och i hela länet, enligt Hans Ekström.

Han menar ändå att Eskilstuna är mer förberedd på en lågkonjunktur än många andra kommuner, just för att man budgeterat för ett överskott sen tidigare och nu har marginaler att ta av.

Inom de närmaste åren kan hundratusentals jobb inom den traditionella industrin försvinna från Sverige. Det visar en ännu opublicerad rapport från regeringens globaliseringsråd. Enligt rapporten kan mellan 35 och 40 procent av de svenska industrijobben ha försvunnit till år 2015.

Men facken är skeptiska till prognosen. Ola Asplund, IF Metalls utredningschef, säger att Sverige är ett av de starkaste länderna i Europa inom fordonsindustri och tror inte på någon massflykt av industrijobben.

Enligt Fordonkomponentgruppen är 2000 personer anställda inom underleverantörsledet i länet. Sammanlagt finns 68 000 personer anställda i den branschen, skriver Svenska Dagbladet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista