Sörmland

Arbetsförmedlingen beredd på fler varsel

Arbetsförmedlingen i Sörmland har satt in extra resurser med anledning av den allt tuffare situationen på arbetsmarknaden. Syftet är bland annat att förbereda inför att det kommer fler varsel på arbetsmarknaden.

– Det bästa vi kan göra är att se till att vi har bra kontakter med arbetsgivarna, säger Bodil Ekström, områdesansvarig för arbetsförmedlingen i Sörmland. Det gör att vi har förtroende för varandra, vi får information tidigt och kan då agera tidigt.

Att Lastmaskin tillverkaren Volvo nyligen varslat 500 anställda, något som berör anställda på fabriken i Eskilstuna, är bara ett exempel på flera varsel den senaste tiden i Sörmland. Och på Arbetsförmedlingen förbereder man sig nu mer strategiskt än tidigare för eventuellt kommande varsel. Framför allt handlar det om att alla parter arbeta mer samlat kring ett varsel, men också om hur man stöttar den enskilda människan som drabbats.

Roland Andersson är arbetssökande i Eskilstuna sen en tid tillbaka och han känner av oron på arbetsmarknaden.

– Det är väldigt mörk med alla varsel som nu varje dag. Jag får ännu mer kompisar på arbetsförmedlingen.

Men Bodil Ekström hoppas att arbetsförmedlingen ska kunna förmedla något hoppfullt till de arbetssökande, trots bistra tider.

– Vi ska inte bara stirra oss blinda på att det är en lågkonjunktur på gång, för vi vet att det kommer en högkonjunktur.

Hanna Larsson
hanna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista